Kategorie: Wszystkie | m-decoupage | m-foto | m-książki | m-kuchnia | to i owo
RSS
sobota, 23 sierpnia 2008
"Żeby w domu było miło...

...Żeby coś dobrego było,
By pachniało wakacjami,
Zrobię ciasto ze śliwkami!"

Moje ulubione ciasto ze śliwkami wg przepisu mojej Teściowej :)

Zważyć 5 jajek; tyle, ile zaważą jajka, tyle przygotować mąki, cukru pudru i połowę z wagi jajek margaryny; ok. 1 kg śliwek (połówki, bez pestek rzecz jasna :)) 

Jajka utrzeć mikserem z cukrem pudrem i margaryną. Następnie, dalej ucierając, dodawać po trochę mąki. Blaszkę wysmarować masłem, posypać tartą bułką, wyłożyć ciasto, wyrównać, poukładać śliwki i do piekarnika! (u mnie 180 stopni przez ok. 50 minut). Upieczone posypać cukrem puderem :) Smacznego!

My favourite plum cake :) I baked today. Smells sweet!

sliwkowe
niedziela, 08 czerwca 2008
Owocowo

Truskawkowe szaleństwo czas zacząć - na pierwszy rzut poszły gofry z bitą śmietaną. Mmmmm, pycha :)

Delicious waffles with whipped cream and strawberries.

goferek
sobota, 10 maja 2008
pychotki

Jak tylko zobaczyłam te ciesteczka z muesli na dorotusowym blogu, od razu wiedziałam, że muszę wypróbować przepis, bo wydawało mi się, że ciacha będą pyszniutkie :) I nie pomyliłam się!

Delicious cookies!

ciacha
piątek, 11 kwietnia 2008
Coś na ząb

Weekend za pasem, więc coś do kawy, herbaty czy po prostu do podelektowania się być musi. Tym razem padło na pluszki z dorotusowego bloga . Pyszne! A z resztek nadzienia serowego do pluszek wychodzą naleśniki, że palce lizać! Mniam :)

My weekend bakeing. Delicious :)

pluszki
niedziela, 06 kwietnia 2008
Domowa piekarnia

Od kilku miesięcy, kiedy to natrafiłam na TEN przepis na chleb wieloziarnisty nie kupuję pieczywa - piekę sama. Odzwyczailiśmy się od chleba "sklepowego" i jak raz zdarzyło się jeść kupne - tęskniliśmy za tym smakiem.

Powyższy zalinkowany przepis, który jest na dwa bochenki troszkę zmodyfikowałam - robię z połowy porcji tam podanej i nie daję sezamu:

1/2 kg krupczatki mieszam z 25 - 30 g drożdży, dodaję 4 łyżki siemienia lnianego, 4 łyżki ziaren słonecznika, 3 łyżki pestek dyni, pół szklanki otrąb (lub płatków owsianych), łyżkę soli, 2 i pół łyżki cukru i zalewam pół litra ciepłej wody. Mieszam (ciasto jest dość luźne) i odstawiam pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie mieszam znowu (robię to łyżką, dosłownie dwa, trzy razy) i przekładam do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówki; przykrywam i odstawiam ponownie na ok. 20 minut. Piekę w 230 stopniach przez 30-40 minut.

My home-baked bread.

domowy chleb
niedziela, 09 marca 2008
Na słodko

Lubię mus czekoladowy, ale wszystkie przepisy jakie znałam bazowały na surowych jajkach. Ekspresowy mus czekoladowy Nigelli nie ma jajek w swoim składzie:

150g pianek marshmallows, 50g miękkiego masła, 250g gorzkiej czekolady i 4 łyżki wrzątku stopić w rondlu (najlepiej chyba w teflonowym). Ubić 280 ml śmietanki z 1 łyżką wanili, połączyć ze stopioną masą (trochę dałam jej ostygnąć przed połączeniem z ubitą śmietaną), rozlać do salaterek i schłodzić.

Chocolate mousse by Nigella:

150g marshmallows, 50g soft butter, 250g bitter chocolate and 4 tablespoon of boiling water melt in a non-stick saucepan.

Whip 280 ml of cream with 1 tablespoon of vanilia. Then mix everything together and refrigerate.

mus
sobota, 09 lutego 2008
Noworocznie...

Z okazji chińskiego nowego roku (7 lutego) porwałam się na ciasteczka z wróżbą. Od dawna nosiłam się z tym zamiarem i jak tylko znalazłam "zobrazowany" (czyli z fotką) przepis przystąpiłam do działania. Nie są one skomplikowane, a frajda nie byle jaka.

To celebrate Chinese New Year I baked fortune cookies. They are easy to make and I had a lot of fun preparing them and eating of course.

ciasteczka

czwartek, 31 stycznia 2008
Debiut

Tłusty Czwartek zmobilizował mnie do wspomnianego debiutu. Chodzi rzecz jasna o  pączki - przepis oczywiście pochodzi z Moich wypieków . Jest bardzo prosty w wykonaniu no i - co najważniejsze - udaje się!

paczek
sobota, 05 stycznia 2008
Hit weekendowo-śniadaniowy

Krótko mówiąc: znalazłam przepis na croissants. Wypróbowałam. Pyyycha, polecam!

I found a Recipe for Croissants. I tried it. I recommend!

croissants
wtorek, 01 stycznia 2008
Smacznie - noworocznie

Na noworoczne śniadanko upiekłam owsiane paluszki z jogurtem - powtórzę na pewno, bo smaczne są :)

Bread I've baked for New Year breakfast.

noworoczne
 
Przepis pochodzi z książki "Domowy chleb" Świat Książki 2006
 
450 g mąki pszennej typ 550, 40 g świeżych drożdży (lub 2 torebki suszonych), łyżeczka cukru, 200 ml letniej wody, 2 płaskie łyżeczki soli, 150 g jogurtu naturlanego, 150 g płatków owsianych
1. Makę przesiać, wkruszyć drożdże, dosypać cukier i dolać trochę wody. Delikatnie wymieszać i zostawić na 10 minut.
2. Następnie dodać sól, jogurt i resztę wody i wyrabiać ciasto mikserem (ja wyrabiałam w termomiksie) około 5 minut - najpierw na niższych a potem na wyższych obrotach. Na koniec zagnieść rękoma, dodać płatki, przykryć i odstawić aż wyraźnie zwiększy objętość.
3. Ciasto oprószyć mąką, przełożyć na stolnicę, zagnieść jeszcze raz i uformować trzy wałki (po ok. 35 cm). Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i ułożyć wałki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
4. Każdy wałek kilkakrotnie naciąć nożem, posmarować wodą i posypać płatkami. Wstawić do piekarnika: 200 stopni C na około 30 minut
 
Nieco - z powodu gapiostwa i pośpiechu - zmodyfikował mi się przepis: z wyrobionego ciasta od razu uformowałam wałki i te po wyrośnięciu włożyłam do pieczenia :)
 
1 , 2 , 3 , 4




aukcja dla Neli

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape